Marko Avanzo - Bobni

Prvi nastop s prvimi pravimi bobni (baterijo, kot se reče strokovno) in pravim “bandom”, sem imel v 8. razredu OŠ (Miran Jarc). Če pogledam na vso svojo kasnejšo glasbeno pot, je imela takratna skupina zelo pomenljivo ime – SREČA. Vsa stvar se je torej začela res srečno.

Moj “talent” so opazili takrat že malo bolj znani ansambli in tako sem se začel vzpenjati po glasbenih stopnicah:

1. Skupina SKARABEJI – v tej zasedbi sta bila tudi že dva pihalca trobenta in saksofon. Igrali smo predvsem hite takratnih svetovno znanih skupin.
2. Skupina DRUGA STRAN je nastala iz druge polovice takrat zelo znane skupine SINOVI (v tej zasedbi so poleg mene igrali zelo znani glasbeniki: brata Belavic, Lado Jakša, Vinko Mrak in Veri Gorjup). S to skupino smo v poznih šestdesedih in v začetku sedemdesetih zelo visoko kraljevali na tedanjih glasbenih lestvicah v revijah Stop in Mladina. Nastopili smo tudi na prvem Free koncertu v športnem parku Tivoli 25. maja 1970. Nastopali smo po celi bivši Jugi. Igrali smo glasbo, ki je predstavljala nekakšno predhodnico današnjega heavy metala – skladbe skupine Led Zeppelin so bile steber našega repertoarja.

3. Skupina DEKAMERONI – prvi posnetki, najbolj znana skladba iz tega obdobja je Sava šumi, slovenski evergreen.

4. Skupina GORA je izvajala že kopico lastnih skladb. V tej zasedbi so poleg pevke Mete Močnik igrali še današnji lastnik študija Metro Iztok Černe, Luj Vodopivec in Dare Smrkolj.

5. Iz skupine GORA pa je nastala TAJGA, zanimiva zasedba – trio po vzoru takratnih Emerson, Lake in Palmer (Hammond-orgle je igral Luj Vodopivec, danes je profesor kiparstva na likovni akademiji v Ljubljani in nosilec Prešernove nagrade, bas je igral Dare Smrkolj in na bobnih moja malenkost). Na koncu se nam je pridružil še kitarist Franc Kolenc-Koki. To je bila takrat edina in prva slovenska zasedba, ki je na koncertih in plesih igrala izključno svoje lastne skladbe. Glasba je bila nekaj povsem novega na Jugo sceni, podobna kasnejši glasbi legendarnega Bjelega dugmeta. Ko so nas slišali JU GRUPA in Kornelije Kovač, smo odšli na turnejo po Jugoslaviji.

6. Za kakšno leto sem se preselil v bar Lev, kjer sem spremljal ELDO VILER in spoznal, da glasba ni le POP in ROCK. Zelo koristna učna doba.

7. V sredini sedemdesetih sem dve leti s svojo skupino spremljal na nastopih in koncertih legendarnega OTA PESTNERJA in še kopico drugih znanih pevcev.
8. Bolj komercialna pot se je nadaljevala na Bledu v hotelu Golf. V tej zasedbi sta igrala danes legendarna Dominik Trobentar (kasnejši pevec skupine HAZARD) in Bolgar Dani Gancev (basist in pianist skupine HAZARD in SEPTEMBER – leta 1977 razglašen za najboljšega basista Jugoslavije).

9. Koncem sedemdesetih sem igral s skupino G&B (ime po znani znamki wiskyja), ki je igrala samo avtorsko glasbo, danes bi jo postavili v zvrst etno glasbe. 1980 smo z Ladom Leskovarjem nastopili na SLOVENSKI POPEVKI. V tej zasedbi so igrali sami znani glasbeniki: Miljenko Arnejšek-Prle, Peter Amalietti, Matjaž Jarc …

10. 1981 sem odšel v ZRN in se priključil angleški komercialni skupini CRASH COMPANY. Z njimi sem ostal naslednja 3 leta.

11. Po vrnitvi v Slovenijo sem igral še z mnogimi komercialnimi skupinami in leta 2001 s skupino Matej Kranjc in AGENCIJA R&R posnel zadnjo zgoščenko in video spot.

Znani glasbeniki s katerimi sem igral pa jih še nisem omenil so: trobentač in dirigent Tomaž Grintal, profesor basa na GA Slavko Vidrih, harmonikar narodno zabavne glasbe Tone Žagar, trobentač Stanko Arnold, pevec Mič Čuček, pevke Eva Sršen, Marjana Držaj, Jelka Cvetežar, svetovno znana Poljaka, demonstrator bas kitar – Andrej Wolak in avtor filmske glasbe pianist Jozsef Reinbovitcz.

Poslušam vse zvrsti glasbe (tudi klasiko), ne delam nobene razlike, samo lepo mora biti zaigrana in zanimiva.