Razpad skupine?

Tole razmišljanje je nastalo in bilo objavljeno: September 2021 !

Zakaj je veliko razlogov, da skupina EMŠO BLUES BAND že letos razpade:

 • Ker smo ptice iz različnih glasbenih logov (eni bi najraje igrali Rolinge, drugi Pink Floyde, tretji Dire Straitse, četrti Bonamasso, peti CCR – presečišče (skupna množica) vseh naših glasbenih okusov pa so bili Allman Brothers Band! – Tako ni preveč čudno, da večino našega repertoarja obsegajo ravno skladbe skupine Allman Brothers Band (26 njihovih skladb)!
 • Tako smo zelo hitro prišli do zaključka, da bomo igrali prvenstveno Blues, Blues-Rock in Stari Rock! Na našo prvo spletno stran smo 2004 v (pod)naslov takoj za imenom benda napisali: BLUES, BLUES-ROCK IN STARI ROCK (našo glasbeno vsebino).
 • V letu 2018 smo prvič prišli na idejo, da bi igrali tudi kak naš komad – in rekli smo, da če že, potem naj bodo pesmi v stilu Blues-Rocka, nikakor pa ne v pop maniri!
 • Vsi po malem nekaj skladamo in prva dva (naša – ali bolj natančno, moja) komada, ki smo jih vključili v naš redni program sta bila
 • DOLGA POT (Glasba: Slavc Žust; Besedilo: Grega Samar; Aranžma: Grega Samar; Produkcija videa: Sandi Černoša)
 • DAJ MI MIR! (Glasba: Slavc Žust; Besedilo: Slavc Žust in Janc Galič; Aranžma: Grega Samar; Produkcija videa: Slavc Žust)
 • TAM, KJER UMIRAJO HRASTI (Glasba in besedilo: Janc Galič; Aranžma: Grega Samar) Pripravili (odigrali) smo ga vsi, razen pevca Emila!
 • Pa je prišlo COVID obdobje! Vsi smo se čuvali in živeli skrajno izolirano. Sam sem v tem času napisal 6 novih komadov (nekaj jih je objavljenih tudi na spletni pod-strani VIDEO/AUDIO). Da pa ne bi igrali samo mojih komadov smo se odločili, da en komad pripravi kitarist Janc, dva pa pevec Emil. Vsi (še posebej pa pevec Emil) pa bi pripravili in posneli nekaj komadov v slovenskem jeziku (covverjev), ki jih itak že igramo v izvirniku v angleškem jeziku (Zadnji blues in Ti norc neumen). Janc je pa itak že pripravil izjemno slovensko besedilo!
 • Janc je najprej predlagal  TAM, KJER UMIRAJO HRASTI – ki mu ga je izvrstno aranžiral in posnel Grega Samar v stilu Blues-Rocka za svoj (Samarjev) band Nočna Ptica. 
  • Janc pa je predlagal, da ga igramo raje v stilu Reaggie-ja. Emil je celo predlagal in pripravil matrico, kako naj bi ta Reaggie zvenel.
 • Jp, postajamo EMŠO REAGGIE POP BAND! To se ne bo dobro končalo! To se enostavno ne more dobro končat! Pa bom zaenkrat še tiho, da ne bo kdo rekel, češ, mi tvoja komada igramo, ti pa najinega nočeš! Vendar:
 • Pošlušajte razliko: 
 • Blues-Rock aranžma ima oblikovno več delov in je res zanimivo zasnovan: Uvod, Most, K1, R, Solo, K2, R, Uvod; 
 • Reaggie aranžma pa ima samo dva dela (kot preprosta ljudska glasba)
 • Če ste pošteni, odgovorite na vprašanje: Kdo pa je (v vaši mladosti) igral Reaggie ali celo Ska glasbo?
  Moj odgovor: Samo tisti bendi, ki so imeli kitariste začetnike, ki še niso dovolj obvladali inštrument!
 • Ponavljam: To se enostavno ne more dobro končat!

Razmišljanje je bilo zapisano: September 2021

Slavc Žust

Odigral sem ga, da ne bo kdo rekel, svoje komade igraš – mojega pa nočeš! A vendar: Tudi, če se vsi še tako trudimo, je tale Reaggie (vsaj zame) še vedno samo “peace of sheet”! Vsekakor pa daleč proč od kakega Black Uhuru!

Emil je na zadnji vaji pred dopusti izjavil, da slovenskih pesmi ne bo več pel! Ker sta edina dva komada, ki smo ju do sedaj izvajali v slovenskem jeziku moja (, ki ju igramo že od 2018 dalje: DOLGA POT in DEJ MI MIR), je potrebno to izjavo razumeti: “Slavčevih komadov pa ne bom več pel”! Upal sem, da se bodo zamere odpravile (, saj sem ponudil pomoč pri komponiranju, oblikoslovju), za angažmaje/nastope sem se pa še naprej prizadeval!

Maja 2022 sem fante vprašal, če bi bili zato, da mojo 70-letnico, ki bi jo sicer moral praznovati v prvem kovidnem letu, praznujemo letos tako, da bi šli z ladjico po Ljubljanici. Predlagal sem tudi, da bi bil izredno vesel, če bi mi lahko band zraven igral. Ta ideja je nastala v glavnem zato, ker sem se že od leta 2008 naprej izredno trudil, da bi zorganiziral kak špil na odprtem v Ljubljani – pa vse doslej neuspešno. Vsi so bili za, razen Emila, ki je izjavil, da ima klavstrofobijo in da ne more. Klavstrofobija na odprtem?!

NA ŽALOST MORAM DODATI ŠE NADALJEVANJE (KONEC AVGUSTA 2022):

RAZPAD SKUPINE EBB ALI BOLJE: MOJ ODHOD IZ SKUPINE!

Leta 2004 in 2005 smo imeli zadnja nastopa na »odprtem« odru v Ljubljani (Obakrat prireditev NOČ V STARI LJUBLJANI). Od takrat sem se izredno trudil, da bi zorganiziral tak »odprt« špil v Ljubljani – pa na žalost neuspešno. Sicer sem dobil nastop v ljubljanskem Sohu – krasen in dober špil! Ljudi se je trlo, vendar se ne da primerjat z nastopom na odprtem prizorišču! Letos pa mi je uspelo! Dobil sem dva špila na Pogačarjevem trgu (sredina oktobra in začetek septembra) in enega v KP v Taverni. Konec Julija, po dopustih smo imeli v sredo 20.07.2022 določeno redno vajo. Pošljem vsem mail, da imamo 2 špila na Pogačarjevem trgu in da je vaja obvezna! Najprej mi odgovori Edo (»Sem v Kočevju!«), potem pa še Emil (»Da je prevroče in da ga tudi ne bo!«). Nihče od mojih 6 sobendašev me pa ni obvesti (niti naš veliki komunikator Janc ne!), da je pred 14 dnevi bil Emil operiran na srcu in da ima 4 nove bypasse. Kako je potekala ta komunikacija, si lahko preberete v spodnjih mailih:

 

Ko mi je »prižgalo«, da lahko pričakujem, da v primeru podpisa kakšne pogodbe, lahko pričakujem tudi situacijo, ko bo nekdo rekel: MENE PA NE BO! – saj nas veže le dogovor in kao »prijateljstvo«, ki ga pa v bistvu (sedaj dokazano) ni več!  sem napisal svojo »odstopno« Izjavo:

Nato me je Andrej opozoril, da jaz pa očitno ne vem za Emilov poseg na srcu in takrat sem šele prvič zvedel, da je bil Emil v bolnišnici. Emilu sem napisal e-mail, kjer sem se mu opravičil za moje besede, kaj se pač gre, ko ima klimo v avtu in v placu.

Vendar moje odločitve za sodelovanje v bandu to dejstvo ni spremenilo!

Po skoraj enoletnem premisleku lahko ugotovim:

– da je bil čas, da se je naše skupno delo zaključilo:

– Naša komunikacija se je izrazito poslabšala (veliko krivdo nosi naš veliki komunikator, ki je bil tudi PR naše skupine)

– Naša skupna ustvarjalnost je popolnoma zamrla, veliko krivde je tudi zaradi obdobja korone (čeprav sem sam v tem času skomponiral in posnel 6 novih komadov z mislijo na našo EBB zasedbo: vsak komad ima solo kitaro, solo slide, solo orgle; Janc pa enega – vendar za svoj nekdanji duet in ne za EBB)

– Ne morem se izogniti svoji krivdi: kot vodja nisem opazil, da se odnosi v skupini krhajo in kdo je v ozadju vsega tega. Misliti bi mi moral dati že prvi naš pogovor na prvi vaji po dveh obdobjih korone. Fante sem namreč zaprosil, če bi mi naredili uslugo in bi mi šli igrat na ladjico po Ljubljanici za praznovanje moje 70-letnice. Vsi so bili za – razen Emila, ki je rekel, da ne gre, ker ima klavstrofobijo. Klavstrofobija na odprtem? Takrat sem to vzel le za nelogičnost in nagajanje. Kot vodja pa bi moral raziskati, kaj se v bendu dogaja in ukrepati. No, saj sem vse dogajanje analiziral s pomočjo svojega sina, ki je za take analize strokovno usposobljen! O izsledkih pa morda kdaj kasneje, če bo potrebno!